Rejestracja Zarejestruj siê  Logowanie  Zaloguj siê
Rodzaje drinków
aperitifAperitif
Orzeźwiający napój alkoholowy z dodatkiem ziół i przypraw. Podawany zazwyczaj przed posiłkiem powinien pobudzać apetyt, choć obecnie spożywany o każdej porze dnia. Najczęściej aperitify pija się „pure”, czyli bez domieszek) z lodem, sokiem, wodą mineralną lub winem musującym. Najpopularniejsze aperitify to: Sherry, Campari, Cinzano, Pernod i Martini.

Koktajl
Napój miksowany, przygotowywany przez wstrząsanie lub mieszanie winiaku, likieru, syropu, soku itp. Nazwa koktajl, w dosłownym znaczeniu „ogon koguta”, pochodzi prawdopodobnie od różnorodnych kolorowych składników koktajli.

Digestif
Drink podawany po posiłku przygotowywany na bazie ziół ułatwiających trawienie. Najczęściej pity „pure” lub z lodem. Najpopularniejsze digestify to: Fernet, Averna, Ramazotti.

long_drinkEgg-noggs
Treściwe, alkoholowe drinki z żółtkiem przygotowywane przy użyciu shakera lub blendera. Pod koniec, do mieszanych składników dodaje się śmietanę lub mleko. Serwujemy je w dużych szklankach ze słomką. Egg-nogges można przygotowywać z wielu trunków np.: winiaku, rumu, whisky, czerwonego wina, sherry, wermutu lub madery.

Flipy
Młodsi bracia egg-nogges to short drinki mieszane z alkoholu, cukru i jajek. Powinno się je podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, zanim zdążą opaść. Można używac takich samych alkoholi jak przy egg-nogges..

FrappesAmerykańskie drinki przyrządzane zawsze na bazie lodów. Miksuje się je z lodów, alkoholu i syropy alkoholowego a podaje mocno schłodzone ze słomką.

long_drinkGrog
Gorący napój, którego nazwa pochodzi od przezwiska (Old Grog) angielskiego admirała Edwarda Vernona, który nakazał podawanie marynarzom przydziału rumu rozcieńczonego wodą. Klasyczny grog składa się z wody, rumu, cukru i cytryny. Można przygotować go również z araku, whisky lub winiaku. „Sztywny” grog przyrządzimy dodając jak najmniej wody.

Long drinki
W pewnym sensie to wszystkie drinki zawierające powyżej 50 ml płynu. Doskonale orzeźwiają, pobudzają, relaksują lub wyciszają. Mocny alkohol uzupełniamy wodą sodową, napojami gazowanymi, sokami, piwem lub winem.

Short drinki
Jak sama nazwa wskazuje w przeciwieństwie do long drinków są to drinki „krótkie”. Jest to kompozycja różnych mocnych alkoholi nie rozcieńczanych tak jak long drink.

sourSours
Podawany w szklankach chłodny, orzeźwiający drink dopełniany najczęściej wodą sodową.

Poncz
Typowy napój zimowy podawany w adwencie i w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi z Indii a do Europy trafił ponoć dzięki angielskim marynarzom. Klasyczny poncz przyrządza się z pięciu składników: alkoholu, wody, soku owocowego, cukru i przypraw. Niektóre przepisy zawierają również białe lub czerwone wino, herbatę, piwo, miód lub jajka..



 
Newsletter miksuj.pl

Chmura tagów, czyli najpopularniejsze tematy miksowni
Kalendarium niusów
Najczęściej czytane

Ludzie na szczycie!
1. putin85 (1880) (93 )
2. ?aaa;) DaruśŚśka;*? (1840) (704 )
3. iw. (1420) (315 )
4. offspear (1000) (397 )
5. medea (400) (396 )
6. @g@ (360) (333 )
7. Lady Beat (300) (344 )
8. madzialotek (300) (138 )
9. gadzia (260) (120 )
10. pola8910 (240) (229 )


Copy 2013 miksuj.pl
 
Serwis miksuj.pl do sprawnego funkcjonowania wykorzystuje pliki cookie.